Wie eenmaal op vakantie is geweest met een camper wil vaak niet meer anders. De immense vrijheid die je tijdens een campervakantie beleeft is nergens mee te vergelijken. De aanschaf van een eigen (tweedehands) camper ligt dan ook snel voor de hand. Op internet vind je voldoende tweedehands campers die te koop staan. Tips voor de aankoop en het gebruik van een camper. Ook wil je weten waar je op moet letten als je met de camper op pad gaat.

Verschillende modellen

Er zijn verschillende soorten campers te onderscheiden. Deze variëren niet alleen in prijs en luxeniveau maar ook in rijeigenschappen. Nadat je jouw budget hebt vastgesteld kun je bekijken welk type camper het beste bij jou past. Het meest simpele model is de camperbus. Dit is een omgebouwde bestelbus met weinig luxe voorzieningen. Het voordeel is wel dat je een camperbus eventueel ook in het dagelijkse verkeer kunt gebruiken. De meeste mensen die een camper kopen kiezen voor een alkoof, een model met twee slaapplaatsen boven de cabine. Dit heeft wel invloed op de rijeigenschappen: door de hoogte van de camper is deze gevoelig voor zijwind. Het meest luxueuze, maar ook duurdere model is de integraalcamper. Hier vormt het bestuurdersgedeelte één geheel met de leefruimte.

Tips voor de aankoop

Als je een tweedehands camper gaat bekijken zijn er een paar zaken waar je op moet letten. Vraag om te beginnen naar het onderhoudsboekje om te zien of de motor goed is onderhouden en of er geen kostbare reparaties te verwachten zijn, zoals het vervangen van de distributieriem. Na een koude start mag er geen donkere rook uit de uitlaat komen: dit wijst op verregaande slijtage. Neem een lantaren mee om de onderkant te inspecteren op roestplekken en of lekkage. Een ander punt van aandacht is het chemisch toilet. Als deze niet goed functioneert moet deze worden vervangen en dat is niet goedkoop.

Op pad

Voordat je op pad gaat is het verstandig om je te oriënteren op de landen waar je naartoe wilt gaan. Kun je er vrij kamperen of ben je aangewezen op speciale camperplaatsen? Kun je er Nederlandse gasflessen omruilen of is het slimmer om lpg-flessen mee te nemen? Waar kun je jouw afval, vuil water en het chemisch toilet lozen? Op camperplaatsen zijn een aantal ongeschreven regels. Een ervan is dat je de camper niet te dicht bij een andere parkeert en altijd met de neus in dezelfde richting als de andere: zo komen de zijdeuren niet tegenover elkaar te staan. Zoek ook eens de mooiste camperroutes Europa uit!